Orice recomandari, reprosuri sau oferte la urmatoarele adrese:

redactie.arteens@gmail.com
redactie.arteens@yahoo.com

miercuri, 13 februarie 2008

Pur si simplu....Vatra-Dornei





Vacanţa de iarnă mi-am petrecut-o cu familia într-o localitate de munte, departe de zgomotul cotidian, în România, şi nu în
Austria sau alte destinaţii care acum sunt la modă! Uite că se poate şi în România!
Staţiunea Vatra-Dornei este un mic orăşel, cam la 600 km depărtare de Bucureşti, situată în Sud-Estul judeţului Suceava. Este un oraş liniştit, cu multe facilităţi.
Oraşul are chiar şi o legendă: se spune că Dragoş Vodă, descălecătorul Moldovei, a venit sa vâneze prin părţile locului, unde a întâlnit o fată frumoasă cu părul bălai, pe nume Dorina. Dragoş a plecat la vânătoare şi urmărind o căprioară prin pădure, a reuşit să o ucidă cu arcul, dar, când a ajuns aproape de ea, a descoperit că era, de fapt, frumoasa fată. În amintirea ei, Dragoş a botezat locul şi râul din preajmă după numele fetei, devenit astăzi Vatra-Dornei.
Anul acesta am petrecut cele două săptămâni de vacanţă acolo, la bunici, unde vremea a fost nemaipomenită, zăpadă mare, dar şi frig de-ţi îngheţau dinţii în gură, aproape -25 de grade.
Şi acum parcă îmi aduc aminte de zilele în care mă culcam pe la vreo 2 sau chiar 3 dimineaţa, lucru ce nu mai facusem de mult, iar a doua zi mă trezeam pe la vreo…11. Dar nu-mi păsa de nimic…aveam de citit…. “Patul lui Procust”.. dar nu era notat în agenda mea personală….hotărâsem să mă relaxez şi să nu imi pese de şcoală pentru câteva zile…Eram nerăbdatoare să ies la zăpadă, sa merg pe pârtie, să fac fotografii, să beau un vin fiert şi să stau afară până noaptea târziu, până nu îmi mai simţeam degetele de la picioare…
În data de 28 Decembrie 2007, a avut loc un festival intitulat “Porniţi Plugu’ Feţi Frumoşi” aflat la ediţia a 10-a. La acest eveniment au luat parte grupuri de oameni din oraşele judeţului Suceava şi din comunele aflate în jurul Municipiului Vatra-Dornei. Ei au venit şi l-au urat pe primar, fiind deghizaţi în diferite costume şi prezentând dansuri tradiţionale zonei respective. Se pare că evenimentul a fost mai reuşit anul acesta, deoarece mulţi turişti au fost prezenţi acolo şi s-au declarat impresionaţi de obiceiurile românilor. Chiar dacă frigul pusese stăpânire pe ţinut, participanţii se încălzeau dansând sau unii, mai “bătrâni” luând o gură de ţuică!!!
Visez la zilele acelea, mai ales când mergeam cu frati-miu şi mâncam o porţie de papanaşi…Ce bunătate..sau când bunica ne mai făcea vreo prajitură delicioasă.. Şi cu toate astea au trecut doar cateva săptămâni de când am început şcoala şi parcă tot mai bine era acolo.. Aer curat, a breath-taking landscape….şi linişte.. Poate cel mai important lucru pentru mulţi dintre noi!!!
Păcat că s-a scurs prea repede timpul!! Dar la anu’ din nou.. ”Acelaşi loc, aceeaşi oră!” şi mai ales la vară când este şi mai frumos şi mai …CALD…bineînţeles. Vă recomand Vatra-Dornei cu cea mai mare plăcere, deoarece are potenţial şi merită vizitată. De asemenea, este foarte aproape de unele dintre cele mai frumoase mânăstiri româneşti: Humor, Putna, Suceviţa, Moldoviţa. Prima, însă, pe lista voastră ar trebui să fie Voroneţ, deoarece, după cum ştiţi sau ar trebui, este considerată “Capela Sixtină a Orientului” datorită frescei de pe faţada de vest. Restul lucrurilor vă las să le descoperiţi …
Până atunci, bine aţi revenit la MUNCÃÃÃÃÃ!!!!

Niciun comentariu: