Orice recomandari, reprosuri sau oferte la urmatoarele adrese:

redactie.arteens@gmail.com
redactie.arteens@yahoo.com

miercuri, 13 februarie 2008

Underground Romanian Goods


Muzica e tot un fel de combustibil, combustibilul sufletului. It reminds us to tick and tack when we’re too bored to do so. In UK, 28% din timpul liber al tineretului este alocat muzicii, iar in Romania cea de toate zilele eu cred ca procentajul e chiar mai mare.


As putea sa vorbesc despre tot soiul de muzici, metal, pop dance, hip hop, dar o sa ma rezum la muzica underground romaneasca. No, not d’n’b, desi intra si el in categorie, nu prea am cunostinte in domeniu. O sa vorbesc despre valul punk-rock si cel alternativ british indie.


Acum 4-5 ani, daca ascultai sau macar auzisesi de E.M.I.L. era intr-adevar ceva. Un an doi mai tarziu, Underworldul era asaltat de tinerice venisera sa se distreze ascultand Z.O.B., E.M.I.L., Cobe, Protex si Buzz la Punk-fest. Mai tarziu, evenimentul se repeata in Preoteasa la Casa de Cultura Studentilor. Nu trecea o saptamana fara macar un concert zbenguit punk rock in Fire sau un ska usor si placut de la Dance Trauma, in Expirat. “Rom, Fum si Vanilie” avea loc fruntas in playlisturi si se asculta in doze zilnice, Pistol cu Capse abia rasarea, iar Chester era o idée pe drum.


In vremea respectiva, punk-rockul was king in the underground scene. Normal, existau si trupe gen OCS, Luna Amara, Kumm, Travka sau Blazzaj care nu puteau fi chiar bagate intr-un plic si etichetate. Astea sunt trupe care au un soi de stabilitate si continua sa cante si sa incante si astazi. Intorcandu-ma la oile noastre, pustii si pustoaicele erau in a craze, filmul lor preferat era SLC Punk, crestele erau portocalii, berea din belsug si blugii erau rupti. Era super distractiv, de ce sa mint. : )

Dupa inca cativa ani, deja intrant in a doua jumatate a primului deceniu din secolul 21 *respira*, lucrurile incep sa scartaie. Concertele se imputineaza, trupele se disperseaza si cluburile precum Under si Expirat isi schimba locatia, numele si stilul. Apare Suburbia, Fabrica si The Loft, care incep procesul de promovare a indie-ului alaturi de Big Mamou, care se ocupa mai demult cu asa ceva. Un Underlondon ici-colo, cu trupe din UK cu un stil nou, atractiv, mai cuminte, MTV2 fac trupe ca Arctic Monkeys, Franz Ferdinand, The Kaiser Chefs si Queens of The Stone Age sa prinda si deodata, it happens. Vocile domoale si combinatiile de chitara mai funky formeaza un sound indubitabil de englez isi face loc, adunand fani. Ne lasam bratarile tepoase la o parte, dar pastram pantalonii in carouri, ne cumintim parul, cumparam o camasa si o vesta si vedem ce se intampla. Trupe romanesti precum The Mood , The Amsterdams, Vaduva Bob, The Pixels si Hotel Fetish se fac auzite si-si ocupa un loc fruntas pe scena muzicala underground. Oamenii au nevoie de un val, de ceva hip and now, care sa sune bine si cu care sa se identifice. Indie has just been tagged.


Personal, I love and get lost in all of them. Styles, that is. Imi plac si trupele mai putin cunoscute care o dau in blues si in jazz (Dutevino, Blazzaj) sau in alternativ si grunge (Blister Blue, Zborul, Buricul Pamantului) , si de ce nu, si cele mai cunoscute (Kumm, OCS). In final, e un sentiment placut sa vezi ca ai de unde alege. Lasand la o parte trecerea de la punk la alternative indie, numarul trupelor care isi incearca norocul si creeaza muzica buna a crescut in anii astia. Bloody awesome, if you ask me. Keep’em coming, combustibil, combustibil. J

5 comentarii:

Fen spunea...

*cough cough cough*, Dance Trauma daca aveau 2 concerte pe an in Bucuresti era bine.
PCC a rasarit inca din 2003, si prin 2004 deja toti fanii emil stiau versurile, desi la concertele Pcc fara emil nu veneau mai mult de 50.
N-am prins niciun concert Luna Amara in Bucuresti care sa nu fie full, ei dominau scena underground. Same for Blazzaj(desi nu cantau des in buc).
Punkrocku n-a dominat niciodata, desi a avut un an cand a avut extrem de multe concerte.
Also, hotel fetish aveau de asemenea destul de des concerte, in deschidere la EMIl de cateva ori chiar.
OCS nu mai sunt underground de...de...de...nici nu mai stiu cand.
Also, toamna-iarna 2007-2008 a insemnat NOFX, Toasters(cea mai veche trupa de ska din sua), 3 feet smaller, from dawn to fall(prima trupa de emocore din romania) si o groaza de concerte de punk. Ce-i drept, punkrocku a pierdut din teren, dar au aparut trupa de punk, si vin tot felul de trupe in under.

Anonim spunea...

La Hotel fetish ai dreptate, nu prea aveau ce cauta acolo. Despre OCS insa n-am zis ca ar fi underground, doar i-am mentionat ca fiind mai fara 'pereche'. Toamna-iarna 2007-2008 am trait-o evident putin altfel :P personal chiar mi s-a parut ca ploua cu trupe gen The Mood si tot felul de evenimente ca "Indee(d)", ca atmosfera era si continua sa fie diferita, mai degraba spre indie. Mai depinde si de unde ne indreptam atentia.

Anonim spunea...

de fapt, cred ca ce vroia fen sa zica este ca ar fi trebuit sa fi impartiala... sa zici si de indie si ce mai vrei tu, dar si de ce a spus fen. din ce ai scris tu se intelege ca scena punk a decazut total si prin evenimentele pe care le-a enumerat fen se demonstreaza exact contrariul. faza e ca daca tot vreti o revista, trebuie sa si informati, nu sa va puneti opiniile personale pe un blog, ca aia nu mai e revista. deci nu "depinde de unde ne indreptam atentia". trebuie sa ai antenutele ridicate si sa iti indrepti atentia catre mai multe locuri, ca sa scrii ceva accurate si frumos.

ArTeəns spunea...

Apreciez comentariul :) Si ai dreptate, o sa am grija sa ma informez mai bine cu alta ocazie. Mai vreau doar sa adaug ca nu am insinuat ca scena punk a disparut cu totul, ci doar ca cea indie a iesit mai mult in evidenta datorita 'noului'. Lucru care il poti vedea si pe strada, pentru ca asa cum se stie deja, oamenii tind sa se imbrace in concordanta cu ce asculta.
Treaba e ca in orice revista apare si o doza de subiectivism, altfel ar suna ca o stire de pe banda de jos al CNN-ului. Dar intr-adevar, we should be more careful.
Ms din nou!

Anonim spunea...

bineinteles ca apare subiectivismul, e inevitabil.
and if you ask me, pe strada vad mai multi oameni imbracati dupa "moda" emo decat dupa indie. iar asta, trust me, nu inseamna ca asculta foarte mult emo. but then again poate nu umblam prin aceleasi locuri, si vedem altfel de oameni.